Totemállatok - A PÓK hálója

Sors, álmok és látomások, teremtő erő

" Teljes felelősséget vállalok az életemért, és alakítója leszek. 
Kiszabadulok a függőségek hálójából"


 A pók általában a sorsot képviseli, az alkotó és pusztító "nagy anyát", bizonyos kultúrákban a Napot és az élet születését testesíti meg. A keltáknál a hálója a kapcsolatra utaló jelkép volt, ami minden létező között fennáll. Az egyiptomiaknál és a görögöknél a sors istennőjét rendelték hozzá.
 A hinduizmusban a pókháló a kozmikus rendet szimbolizálja, amelynek középpontjában a pók a világ illúzióját szövi.


 Számos indián törzsnél a pók hatalmas, segítőkész, és szent lénynek számít. A hopi indiánoknál ő az ősnagyanya, aki a világ teremtésekor fontos szerepet tölt be, és a pókasszony Kokyang Wuuti, akit öreg bölcs asszonyként ábrázolnak, mindig kész segíteni. A navahó indiánoknál a pókasszony és a pókember a szent lények közé tartozik.


A pók -medicina segít feltérképezni mindazokat az erőket az életünkben, amelyek függőséget és csalódást okozva életenergiánkat megbénítják. A pók bemegy velünk a sötét sarkokba és szögletekbe, így ott is rendet tudunk tenni. Erőt ad, hogy felelősséget vállalhassunk az életünkért. Megtanít arra, hogy a kényelmes áldozathozatalt feladjuk, és ne tegyünk többé másokat felelőssé életünk alakulásáért. Vállaljunk felelősséget - most! Hagyjunk fel a várakozással, és kezdjünk el alaposan foglalkozni önmegvalósításunkkal. A pók beavat a világ magasabb rendszerébe, ahol az öregséggel, veszéllyel, halállal és mulandósággal konfrontál és felszólít az ébredésre. Benne bölcs lelki társra találunk. Megvéd a sötét erőktől, mivel kifeszíti hálóját, és fennakad az, aminek nem kellene a területünkön lennie. Lehetőséget ad a másvilág sokféle síkjain való mozgásra és sorsunk fonalának, a kötöttségeknek, de a tiszta összefüggéseknek is a felismerésére. A pókasszony okos tanítónő, aki képes megfigyelni, kivárni, alkotni, felépíteni és rombolni. Ezek a tulajdonságok a megfelelő  pillanatot felhasználva hatalmas erőt kölcsönöznek nekünk, amelyet bevethetünk életünkbe.
Összeköt minket a "nagy anyával" és a női misztériummal. Arra buzdít, hogy szőjünk és meséljünk történeteket, hogy a kreatív képzelőerő és az emberekben lévő teremtő erő soha ne vesszen el.
Az indiánoknál a mennydörgéshez és nyugathoz rendelik hozzá, sem villámmal, sem nyíllal nem lehet megsebesíteni. Hálója megvéd mások gonosz szándékától. Az indián álomfogó tulajdonképpen egy pókháló, amelyben a gonosz álmok elakadnak, míg a szép álmok áthatolnak a lyukakon. 
A pók- amulett megvéd a gonosz pillantásoktól és a fekete mágia támadásától, és összeköt mindennel, ami létezik.


Színei: fekete, zöld,vörös, sárga
Kövei: obszidián, füstkvarc, rutilkvarc

Álombeli jelentése: a tudatalattiban túlerőben lévő, legyőzhetetlen, bénító félelmet jelent. Utalhat ezenkívül régi dolgokra, saját múltunkból, korábbi életünkből vagy az ősök világából, amelyek egy embert távol tartanak saját erejétől, de a boldogságtól is és attól az erőtől, amellyel kezünkbe vehetjük sorsunk irányítását.


 (Forrás: Jeanne Ruland - Az állatok ereje végigkíséri életünket)