A sötétség sosem győzedelmeskedhet a fény felett!


A történelemben a téli napforduló -december 21- mindig kiemelt szerepet kapott, és gyökeret vert szinte minden vallásban. Ilyenkor a fény diadalát ünnepelték, ekkortól kezdtek el rövidülni az éjszakák. Már a Római Birodalomban és az ókori Babilonban is megünnepelték, de a régészek szerint a kőkori Stonehenge is a napfordulók ünnepének helyszíne volt.

December hónap a magyar ősvallás napesztendőjének az utolsó jelentős fejezete, amelynek végén meghal az óesztendő és megszületik az újesztendő. Ez a fontos esemény a magyar vallásban kiemelt helyet kapott. A magyar őshagyományok vizsgálata egyértelművé teszi, hogy elődeink hitének központi elemei a Mindenség, a Tejút, a Nap. A Naptól függ minden földi lét, a Nap a földi lét megteremtője. Ezt őseink is tudták, és az égitestek figyelésekor különös figyelmet szenteltek a Napnak, a leghosszabb éjszakán különböző szokásokkal éltették a fény győzelmét és a természetet. Ilyenkor őseink a máglyák tetejéről sólymokat röptettek az ég felé,a nép üzeneteként a Napisten, az Élő Világegyetem számára, jeléül a Nap erejével fenntartott szövetségnek. 




Kara Csong Sötét Sólymot, Fekete Napot jelent, utalva a legsötétebb éjszakára, a Téli napforduló ünnepére. Másik neve Kerecseny, ebből származik a karácsony ... erre az ősi hitre épült rá a keresztény ünnepkör, s így lett Téli Napfordulóból Karácsony. Egy nép értékét és túlélésének kulcsát az adja, ha nyitottan és szeretettel él a világban más népek felé, ám gyökereit szilárdan őrzi, mindig és minden körülmények között. Ünnepeljük együtt a Fény születésének ünnepét december 21-én, s a szer-etet erői hatalmas erővel árasztják el a világot.
/forrás: http://www.turautak.com,Téli napforduló ünnep Pilisszántó/