Deva Premal & Miten & Manose Budapesten


„Ez nem egy nyelv, amit értened kell.
A mantra egy univerzális hangkód, amely összeköt bennünket.”
/Deva Premal/

A mantrák a tudatosodás, gyógyulás, teremtés változatos eszközei, így minden életterületre, célra különféle mantrák léteznek. Deva Premal és Miten több mint 2 évtizede kutatják a mantrák csodálatos világát és ültetik át az ősi szanszkrit mantrákat modern zenei környezetbe. Egyik különleges albumuk a Mantras for Precarious Times (kb. 'Mantrák bizonytalan időkre'), amelyre 7 erőteljes mantrát válogattak a modern kor kihívásaival küzdő ember leggyakoribb nehézségeire.

Van két olyan szó, amely a legtöbb mantrában szerepel. Az egyik az OM, amit általában a mantra elején kántálnak. Az OM úgynevezett 'mag hang', vagyis különösen erős és egy meghatározott energiát bocsát ki, nem is lehetséges a teljes jelentését átadva ténylegesen lefordítani. Az OM egyúttal a hatodik, a harmadik szem csakra hangja is. Ez az a pont, ahol a maszkulin és a feminin energiák találkoznak. Az OM-ot nevezik hangtalan hangnak is, és az Univerzum hangjának. A másik különleges szó a NAMAHA, sok mantra ezzel fejeződik be, jelentése: 'Felajánlom.'


A rendszeresen kántált, énekelt mantrák több szinten és több síkon hatnak az emberre. 
„A szakrális éneklés (kántálás) két szinten hat: először is az alapvető hatása, hogy a fizikai síkon a kántálás megnyitja a hangot, ami pedig megnyitja a szívet. A kántálás feltölt energiával és életerővel – mindezt sejtszinten. Spiritiuális szempontból konkrétan is segít eljutni abba az állapotba, amely az adott mantra minőségét jelenti.
A legerőteljesebb eredményt akkor érjük el, ha egy mantrát kiválasztva legalább 21 vagy 40 napig naponta énekeljük, egyszer vagy kétszer, lehetőség szerint hajnalban vagy napnyugtakor. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor kántáld olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Egy idő után nem is lesz szükséged már a felvételre, hiszen a mantra a részeddé válik – átalakítja és áldásokkal halmozza el az életedet. Légy fókuszált, amikor kántálsz, élvezz ki teljesen minden ismétlést, légy jelen annyira, amennyire csak tudsz. A mantra zengetése után pedig hagyj magadnak legalább 10 szabad percet ahhoz, hogy a gyakorlat hatását teljesen kiélvezhesd – mártózz meg a csendben. 
A csend ezen pillanatai vezetnek el bennünket a belső béke felbecsülhetetlen értékű állapotába.

"– Anélkül a csend nélkül, ami a mantrák kántálását követi, nem értheted meg mindezt teljesen. A zene utáni csend épp olyan, mint egy jó történetben a tetőpont – a csend is azért van ott, mert valójában magán a zenén belül létezik. Csupán arra van szükség, hogy feltárjuk és elismerjük. Túlságosan is egyszerű elsiklani a zenében rejlő csendek felett… és ami az ironikus ebben, az az, hogy éppen a csend tartalmazza a hathatós gyógyító erőt. Ez az egyik fő oka annak, hogy Miten és én éneklünk –, hogy megmártózzunk a Csendben. Ez az, ami táplál bennünket. Ez az, ami az ösvényen tart. Számomra nincs annál a pillanatnál értékesebb, mint amikor a közönséggel együtt énekelve, egyfajta eksztatikus ragyogásban belépünk abba a mélységes csendbe, amit a mantra tár fel…, ami annyira mély, hogy ha becsukott szemmel vagy, úgy érezheted, egyáltalán nincs ott senki… minden egyes személyiség feloldódott ebben a parányi szentséges pillanatban és csak a béke maradt utána." (Deva)



Om Gum Ganapatayei Namaha - http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-gam-ganapataye-namaha

Az akadályok elhárításának mantrája, amely Ganésához, az elefánt istenséghez szól – őt tisztelik az akadályok elhárítójaként, az Egység istennőjeként az indiai hagyományban. A 'Gum' szótag a Ganésa szó mag-hangja, Ganapati pedig Ganésa egy másik neve. Ahhoz, hogy előrehaladj egy bizonyos élethelyzetben, nem feltétlenül kell tudnod, mi az, ami akadályoz, pusztán a tudatosság és a célodra helyezett figyelem, valamint a mantra kántálása segít feloldani a gátakat és megteremteni benned az egységet. Amikor pedig egységben vagy, akkor nem léteznek, nem hatnak az akadályok. Ezt a mantrát érdemes használni bármilyen vállalkozás beindításához, új ügyek elkezdéséhez is. Bármibe is fogsz, megáldhatod azt az új tevékenységet vagy projektet Ganésa energiájával ezzel a mantrán keresztül.

Om Shanti Om – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-shanti-om

Ez egy univerzális békemantra, a Shanti jelentése: béke. Használd bármikor ezt a mantrát, amikor több harmóniát, együttérzést, nyugalmat szeretnél az életedben, de kántálhatod nehéz helyzetekben, kihívások közepette vagy felkészülésként is egy-egy fontosabb élethelyzetre.

Om Shree Dhanvantre Namaha – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-shree-dhanvantre-namaha-healing

A gyógyulás mantrája, amely a Mennyei Gyógyítóhoz szól. Ez a mantra többféleképpen segítheti elő a gyógyulást: segít megtalálni a számunkra megfelelő gyógymódot vagy gyógyítót. Indiában főzés közben is éneklik, hogy a készülő étel feltöltődjön gyógyító rezgésekkel, amelyek megelőzik a betegségeket, a betegeknek pedig segítenek a gyógyulásban. Érdemes minden olyan helyzetben kántálni, amelynek gyógyulásra van szüksége, vagy amikor te magad szeretnéd jobban érezni magad. Emlékezz arra, hogy a gyógyulás nem mindig olyan formát ölt, mint amilyet elvárunk, így légy nyitott arra, bármi is érkezik a szándékok kifejezése után.

Om Namo Bhagavate Vasudevaya – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-namo-bhagavate-vasudevaya

A szabadság, a nagy megszabadulás 12 szótagú különleges mantrája, amely a mindenütt jelenlévő, mindenható, halhatatlan Istenihez szól. Felszabadítja az elmét és a szellemet a negatív minták korlátai alól. Rendszeres és odaadó gyakorlása emeli a tudatosságot, segítségével elérhető a teljes spirituális szabadság, amikor leoldjuk magunkról az újjászületés kötelékeit és felismerjük magunkat isteni létezőként. Hogy ha az édesanya várandóssága alatt énekli ezt a mantrát, segít abban, hogy fejlett lélek költözzön a méhben növekvő magzatba.

Om Radha Krishnaya Namaha – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-radha-krishnaya-namaha

Az öröm és a boldogság mantrája. Ezzel a mantrával Krisna istenségre és kedvesére, Radhára, az isteni öröm megtestesítőjére hangolódunk, behívva ezeket a minőségeket az életünkbe. Radha és Krisna a feminin és a maszkulin energia egyesüléséből származó szent egységet is képviseli, így a társtalálásban és a párkapcsolati harmónia kialakításában is segíthet ez a mantra.

Om Shreem Mahalakshmiyei Namaha – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/lakshmi-om-shreem-mahalakshmiyei-namaha

A Bőség mantrája, amellyel Lakshmi istennőt, a bőség és gazdagság istennőjét szólítjuk meg és kérjük, hogy bőven ontsa ránk áldásait. Ebben a mantrában a 'Shreem' szócska a bőség mag-hangja, ennek megszemélyesítője Lakshmi istennő. Ennek zengetésével nemcsak az anyagi és spirituális bőséget, de a végtelenül áradó kreatív energiát is meghívjuk az életünkbe.

Om Kama Pujitayei Namaha – http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/om-kama-pujitayei-namaha

A szentséges szeretkezés mantrája. Énekeljétek szerelmeskedés előtt közösen, ezzel kifejezitek, hogy istennőként és istenként tekintetek egymásra (akik valójában vagytok), ez pedig teljesen új minőséget hoz a szexualitásba.

TELJES ALBUM http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/mantras-for-precarious-times-full-album

Forrás: http://www.devapremalmiten.hu/hu/blog